Un lugar donde quedarse,  de Sam Mendes


Abc  Road movie (existencial) tragicòmica, 1h38m, Paramount
Cast  John Krasinski, Maya Rudolph, Jeff Daniels, Catherine O'Hara, Allison Janney, Maggie Gyllenhaal
1st weekend Esp  52.000 € (4.200 € / sala)
Ratings  Fotogramas 3/5, Time Out 2/5, IMDb 7.5


La família no és modèlica,
puntuació 8
Encara que potser trobareu un pòsit de beatitud americana en la convicció d'aquesta parella a l'hora d'engegar el seu projecte familiar, el film sap evitar els perills d'una tonalitat moralitzant: el seu estudi tragicòmic de diverses patologies familiars esdevé un bàlsam amè que ens ajuda a ser indulgents amb el gran pas de la paternitat i la tasca sempre incerta de plantar cara al futur.


L'èxode de Burt i Verona a través de diferents ciutats americanes per decidir on volen establir-se i criar el seu fill acaba convertint-se en una excusa per radiografiar les disfuncionalitats i les virtuts de la família contemporània i els seus models; un viatge d'iniciació que servirà a la jove parella embarassada per entendre que, a la vida, els defectes són de fàbrica i el que compta és la intenció.


Alguns models familiars estan dibuixats en clau de caricatura -el cas de la família que ha fet del seu esperit hippie un esnobisme és potser el més teatral-, d'altres són més continguts i creíbles -els propis pares de Burt, amb un Jeff Daniels esplèndid- però, sigui com sigui, totes les parades al camí d'aquesta road movie que aborda els dubtes existencials d'una parella prenatal, conflueixen amb gràcia i sentiment a fer catarsi de les ironies de la vida.


Mendes ha sabut conectar amb la poesia de la resignació que hi ha a l'entrada a l'edat adulta i la constatació definitiva que la vida no és un parc d'atraccions, i ho ha fet realçant les virtuts de l'amor sincer, la unió, la senzillesa i l'humor com a elements de compensació anímica davant la incertesa del destí i les renúncies de l'experiència familiar.


Esplèndida la banda sonora de la pel.lícula, perfecta per acompanyar aquest viatge de preparació paternal per carretera, com també el personatge de Burt (John Krasinski), el conformista vital, tendre i felicià que sap acceptar les coses tal com vénen i que tots voldríem ser algun dia. El millor de tot, però, és que sortireu del cinema amb la sensació d'haver-li perdut la por a la vida.




1 comentari:

  1. Tengo una sensación ambivalente respecto a este film.Por una parte de apatece, pero por otra tengo miedo de que no sea un intento más del típico dire del establishment dándoselas de indie, y cayendo en todos los tópicos sundance. No es la primera buena recomendación que me hacen, así que igual cae el próximo fin de semana. Gracias por la recomendación.

    ResponElimina