Distrito 9, de Neill Blomkamp

Abc  Ciència-ficció, 1h53m, Tri Star pictures
Cast  Sharlto Copley, Jason Cope
Budget  21 M€
1st weekend Esp / USA  1,96 M€ / 37,3 M€
Ratings  IMDb 8.5, Fotogramas 4/5













No sou benvinguts, puntuació 4
Distrito 9 es planteja què passaria si una colla d'alienígenes desesperats arribessin a la Terra buscant ajuda, i la resposta és que res de bo: els aliens són confinats en un camp de refugiats als afores de Johannesburg i obligats a creure a punta de pistola. 


El discurs de la pel.lícula funciona com a metàfora evident de l'Apartheid sudafricà, però acaba sent vàlid per a qualsevol forma d'autoritarisme xenòfob que l'espectador pugui imaginar. Un missatge, encara més lloable, complementa el simbolisme del film: la solidaritat escasseja, i només apareix quan patim el mal dels altres a la pròpia pell.



És el que passa quan el protagonista, un alt càrrec del Ministeri d'Assumptes Alienígenes, queda transformat en "bestiola" per accident, patint un procés de degradació digne del més famós relat de Kafka. A partir d'aquí, la pel.lícula abandona el seu to de reportatge televisiu sobre la marginalitat per buscar la pirotècnia, un sang i fetge d'allò més truculent i, com a colofó, també una bona dosi d'èpica redemptora; això sí, conservant la forta asperesa visual, marca de la casa, que la fa poc aconsellable per a estómacs delicats. 


I és que sorprèn aquesta tendència cada cop més acusada a recórrer al format vídeo sense tenir prou en compte la pèrdua de l'encant que té el cinema. Passava ara fa poc a "Enemigos Públicos", desdibuixant la poètica del món de l'hampa, i torna a passar aquí, rematant una posada en escena tan desangelada com ho és la vida d'aquests visitants que, malhauradament, no semblen d'un planeta tan llunyà.


2 comentaris:

  1. Por la crítica parece digna de ir a ver, ¿vale la pena pagar los ocho euros de la entrada más el de comisión del servicaixa más los siete de las palomitas?
    gracias por la crítica

    ResponElimina
  2. ¡Ei Silver! No había visto tu comentario... Si todavía no has comprado las entradas, mi consejo es que no lo hagas, sería una inversión muy poco agradecida. Gracias por pasarte por aquí y comentar la jugada... ¡Un abrazo!

    ResponElimina