Adventureland,  de Greg Mottola


Abc  Comèdia més agre que dolça amb viatge als 80 inclòs, 1h46m
Cast  Kristen Stewart, Jesse Eisenberg
1st weekend Esp / USA  17.000 M€ (560 €/sala) / 5.7 M$ (3.073 $/sala)
Ratings  Fotogramas 4/5, IMDb 7.3


Aquells meravellosos anys,
puntuació 5
La distància temporal de 'Adventureland' permet reflectir com canvïa tot, la manera de sentir d'una època i el despertar d'una generació a l'Amèrica de finals dels vuitanta, amb els seus codis i valors més distintius. En aquest sentit, pot semblar una radiografia anímica i social lleugera que vol retre homenatge a una dècada amb més adeptes ara dels que mai més tornarà a tenir.


En canvi, 'Adventureland' és una pel.lícula amb una sorprenent consciència adulta: la seva mirada nostàlgica atorga una dimensió objectiva al valor de la innocència, reflexiona sobre el procés de començar a caminar amb independència per la vida, i associa la màgia del descobriment a les primeres decepcions que prefiguren el 'camí de roses'.


Tot el que pugui sonar a tòpic 'vuitantero' està revisat amb una pàtina d'humor distant que deixa regust a desencís: figures paternes que no responen a l'ideal, fantasmes i conformistes força patètics, un amic del 'prota' carregat d'autocompassió, ties bones tristament superficials... I el tema de la pèrdua de la virginitat com a trauma generacional.


La hibridació tonal d'aquesta ironia melancòlica situa l'espectador en un terreny ambigu, que no acaba de ser el de la comèdia juvenil desenfadada que un s'espera ni el de la reflexió dramàtica que s'apunta en certs moments. És una perspectiva original, però que segurament naufraga perquè no té la dosi de caràcter que necessita tota ficció més o menys convencional.


Sobta que sigui el personatge d'Em (Kristen Stewart) el que finalment s'emporta el pes del conflicte, sobretot perquè la cinta gira al voltant de James (Jesse Eisenberg) i el seu procés d'iniciació des del moment que la coneix. La seva passivitat interiorista no queda prou justificada en aquest parc d'atraccions amb història d'amor estiuenca sense emocions fortes.


    

1 comentari: