Teniente corrupto, de Werner Herzog

Abc  Thriller policíac molt estupefaent, 2h02m, Aurum / Wide
Cast  Nicolas Cage, Eva Mendes, Val Kilmer, Brad Dourif, Shawn Hatosy
1st weekend Esp / USA  0.59 M€ (2.655 €/sala) / 291.000 $ (5.113 $/sala)
Ratings  La Vanguardia 3/4, Fotogramas 4/5, IMDb 7.1














   
El camí de l'iguana, puntuació 7   
A 'Training Day' (2001) Denzel Washington encarnava un diable camuflat de policia que es movia pel cantó més tenebrós de l'hampa com si fos a casa seva. L'aura malèvola que Alonzo duia escrita a la mirada deixava clar que dins seu ja no hi havia ni una engruna d'equitat. La corrupció que reflexa la mirada d'aquest altre llop amb pell de poli potser no és tan obscura, però té el mateix aire a perdició definitiva.


El que li passa al tinent Terence és que el seu olfacte policial és tan extraordinari com el seu vici de viure perillosament. És el paradigma de l'home que converteix la realitat en un paradís artificial a la mida dels seus instints, que només es realitza vivint més enllà del bé i del mal: drogues, apostes, abús d'autoritat... són la seva meta.


Herzog deixa ben clar que, per sobre d'una trama policíaca força irrellevant, aquesta és una pel·lícua que vol analitzar una personalitat notòria, complexa, atrapada en la seva curiosa habilitat per gestionar la confusió entre compliment del deure i evasió. Les imatges amb les iguanes imaginàries en primer terme i Terence al darrera defineixen bé les grans divergències que conviuen a la seva ment.


Nicolas Cage ho sap de sobres i fa oscil·lar la seva expressió entre dos extrems: la cara de frenopàtic és pels moments més impulsius, i la d'amoïnat, per aquells en què domina la consciència. I Eva Mendes? Poc importa que no sàpiga allunyar-se de la seva personalitat real  per fer de prostituta, quan és tan difícil no sucumbir al seu carisma natural.


El més curiós de 'Teniente corrupto' és la seva deriva del thriller cap a l'humor negre, el seu creixent rerefons social, estretament lligat a la decadència d'una ciutat, Nova Orleans, que sembla actuar com a mirall de la degradació d'aquest incorregible. És difícil dir si Herzog s'ho ha trobat o ho ha buscat des del principi, però en qualsevol cas, és una forma original de desmarcar-se dels estàndards.



6 comentaris:

  1. Hi ha Teniente Corrupto de Harvey Keitel i dirigida si mal no recordo per Abel ferrara. Només aquest apunt i recomanar-la també si no l'has vista....saludus!

    Pd: Per cert, la peli és sordida de cojones!

    ResponElimina
  2. Recordes bé, i jo fa temps que la pendent veure-la sencera. Si dius que és bona, ja me l'apunto! I respecte a la peli que dius que és sòrdida, suposo que et refereixes a la primera, no? O aquesta també l'has vista? Fins ara!

    ResponElimina
  3. Yo vi la original, muy buena. Según parece a Herzog se le va un poco la olla, por lo que comentas no parece que se haya limitado a hacer una versión. Y, si está La Mendes, habrá que ir. Qué mujer !

    ResponElimina
  4. Escolti, em referia a la sordidesa de la primera:) abrazus i avui me'n vaig a esquiar jijjjijijii!

    ResponElimina
  5. Gerard, sí que se le va, sí, pero lo bueno es que consigue que te diviertas... Es un poco como el efecto de esas pelis de terror, a lo slasher, que consiguen hacerte compartir el impulso homicida... Lo mismo pero en versión poli con métodos muy canallas. Y bueno, sí, luego está Eva Mendes, con su sensualidad extrovertida, capaz de encubrir cualquiera de sus deficiencias como actriz. Buen finde!

    ResponElimina
  6. Noctas, ja m'ho pensava ja, que a vostè de clàssic no se li escapa ni un... Esa inquebrantable fortaleza soñadora de McQueen en películas como 'La gran evasión' o la mismísima 'Papillon', no?... Bon finde i bona esquiada!

    ResponElimina